afbeelding-barbara-gozens

'Je broer is weggelopen'

Nieuws • 21 juni 2017

Barbara Gozens zorgt voor haar broer Johan (62). Johan lijdt aan schizofrenie en woont sinds kort in een woon-zorgcentrum. Hij woonde jarenlang op zichzelf, ondanks dat hij regelmatig is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Sinds zijn 35e wordt Johan behandeld voor zijn schizofrenie. Hij begon dingen te zien die er niet waren. Als kind was er niets aan Johan te merken: ‘Hij was gewoon mijn leuke, lieve broer’, vertelt Barbara. Johan ziet zichzelf niet als psychiatrisch patiënt. Liever wil hij niets met psychiatrie te maken hebben en neemt hij regelmatig zijn medicijnen niet in. Hij drinkt alcohol om de chaos in zijn hoofd te dempen. Barbara is al bijna 40 jaar zijn mentor.

Intensief, complex en onvoorspelbaar

Johan belt Barbara regelmatig op, want zij is de enige die hij vertrouwt. Dat maakt de zorg intensief, vertelt Barbara: ‘Elke keer als ik tijd heb, dan ga ik bij hem langs. En dat geeft druk.’ Johan is vaak boos op haar. De zorg voor hem is complex. Wanneer Johan zijn medicijnen trouw inneemt gaat het heel goed, maar wanneer hij dat niet doet, krijgt hij psychoses die complexe en onvoorspelbare situaties opleveren.

Zo kwam Barbara terug van haar vakantie: ‘Ik zat met m’n man op het terras in Mexico toen de telefoon ging. Het was de hulpverlener van m’n broer die vertelde dat mijn broer was weggelopen!' Barbara schrikt en stort geld op de rekening van haar broer zodat hij in ieder geval geld heeft om in een hotel te slapen. Als ze in Nederland is aangekomen ontdekt Barbara dat haar broer geen geld van zijn rekening heeft afgehaald: ‘Ik dacht: hij is dood! Misschien is er een ongeluk gebeurd.’ De politie vond hem op het station van Düsseldorf en heeft hem naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht. In zijn psychose dacht Johan dat hij kinderen had in Düsseldorf, hij wilde naar hen toe. Dit soort crisissituaties heeft Barbara vaker mee gemaakt met haar broer.

Woning

Een ander voorbeeld van crisis speelde in het voorjaar van 2017. Johan moest uit zijn woning, waar hij met veel plezier woonde. De zorgorganisatie waar hij van huurt, bood hem verschillende woningen aan, maar Johan weigerde. Barbara: 'Mijn broer gedraagt zich dan als een kleuter. Hij accepteert geen 'nee'. Hij blijft maar zeggen: 'Ik wil hier blijven en ik ga er niet uit.' Barbara spreekt veel met de zorgorganisatie. Iedereen probeert Johan te overtuigen om een andere woning aan te nemen, maar het lukt niet. Tot op de dag van de verhuizing houdt hij vol dat hij niet wil verhuizen, maar op het laatste moment draait hij toch bij. Een opluchting voor iedereen.

Uiteindelijk is Johan ontevreden en boos dat hij verhuisd is. En is Barbara verdrietig om haar boer. Het is voor haar erg zwaar dat hij ontevreden is: ‘Ik heb zóveel stress door de hele toestand. Ik ben zó druk!’ Doordat Barbara de enige vertrouwenspersoon is voor haar broer, krijgt zij de boosheid van Johan over zich heen.

Verlichting zorgenlast

Barbara heeft flexibele en duurzame ondersteuning nodig. Het ontlast haar wanneer zij niet de enige vertrouwenspersoon is van haar broer. Barbara zou graag een ervaringsdeskundige als maatje voor haar broer inschakelen, zodat ze de emotionele ondersteuning van haar broer niet alleen draagt.

Barbara Gozens is actrice en heeft samen met een regisseur een theatervoorstelling geschreven over het leven van haar broer. Meer informatie is te vinden op haar website.