Leerkring Informele Zorg: Integraal werken aan sterke informele zorg

Hoe is informele zorg in uw gemeente georganiseerd? Worstelt u ook met een integrale aanpak? Wilt u geïnspireerd raken door praktijkvoorbeelden uit het land? Bent u werkzaam bij een gemeente en betrokken bij dit onderwerp, dan is de leerkring Informele Zorg iets voor u!Met de leerkring doet u nieuwe kennis en inspiratie op en wisselt u ervaringen uit met collega’s.

Hoe ziet de leerkring er uit?

Deze leerkring in het teken van integraal werken bij informele zorg. De bijeenkomst van de leerkring bestaat uit twee delen:

 • Samen spelen we het spel Participatiewiel XXL met Marjet van Houten. Het participatiewiel is een leidraad voor integrale participatiebevordering. Met deze levensechte versie laat Marjet van Houten u kennismaken met de realiteit van kwetsbare burgers en de uitdaging van maatwerk. Wie zijn er allemaal betrokken? Vanuit verschillende kanten wordt bekeken hoe het anders zou kunnen.
 • In het tweede deel van het programma neemt u deel aan twee van de thematafels. Met collega’s staat u samen stil bij een praktijkverhaal. Tijdens de thematafels kunt u aanschuiven bij twee van de onderstaande onderwerpen:
  • GGZ in de wijk:Tegen welke knelpunten lopen ggz-mantelzorgers aan? Hoe kun je hen als gemeente ondersteunen? En hoe stem je af met formele zorg?
  • Interne en integrale beleidsvorming: Hoe zorg je dat collega’s van aanpalende beleidsterreinen mantelzorg in hun beleid opnemen? Bijvoorbeeld als het gaat om wonen of werk en inkomen.
  • Samenwerking met de eerstelijnszorg: Hoe werk je als gemeente samen met de eerstelijnszorg? En welke partners kun je daarbij betrekken
  • Bruikbare definitie van mantelzorg: De gemeente heeft te maken met verschillende wetten met daarin andere definities van mantelzorg. Hoe ga je daar als gemeente mee om?
  • Zelfhulp en zelfregieorganisaties: Hoe werk je als gemeente samen met zelfhulp- en zelfregieorganisaties? Hoe kun je als gemeente een stimulerende partner zijn voor deze organisaties?

Praktische informatie

Voor wie? De leerkring is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten. Er is ruimte voor maximaal 50 deelnemers.
Wanneer? De leerkring Informele Zorg vindt plaats op dinsdag 6 februari van 12.30 uur tot 17.00 uur bij Mammoni te Utrecht (Mariaplaats 14, 3511 LJ).
Kosten: € 50,- excl. btw per persoon.

Meld u aan via de website van Movisie:Aanmelden