Gemeentelijke monitoren en LHBT-beleid

Publicaties & Infographics

Hoe onderbouwt een gemeente goed beleid op seksuele diversiteit en genderidentiteit? Een specifieke LHBT monitor biedt mogelijkheden vanuit signalering: op welke terreinen is specifieke aandacht noodzakelijk.In Nederland is 6% van de mensen homoseksueel, lesbisch of biseksueel. 5% heeft een ‘ambivalente genderidentiteit’ en 0,4% heeft een daadwerkelijke wens tot geslachtsverandering. Een gemeente van enige omvang heeft dus al gauw enkele duizenden ‘seksueel diverse’ burgers. Veel gemeenten zijn zich dat niet bewust, maar ook deze gemeenten krijgen vragen van en over hun lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) burgers.

Om die goed te beantwoorden, heeft de gemeente zicht nodig op de leefsituatie en eventuele problemen van LHBT-burgers. Een monitor is een goed instrument om dit in beeld te krijgen.

Download de publicatie